Yhdenvertaisuus
Yleistä/Alkusanat
Nämä yhdenvertaisuussäännöt on luotu määrittämään ja ohjaamaan Tampereen teekkarien hiihto- ja purjehdusseura ry:n (myöhemmin ”kerho”) toiminnan yhdenvertaisuutta. Sääntöjen tavoitteena on huolehtia siitä, että jokainen tuntee olevansa tervetullut mukaan kerhoon ja sen toimintaan omana itsenään ja että kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti. Yhdenvertaisuussääntöjen ei ole tarkoitus syyllistää ketään tai rajoittaa kerhon toimintaa, vaan niillä pyritään tuomaan yleisesti ilmi kerhon toimintatapoja, ennaltaehkäisemään ongelmatilanteita ja syrjintää, sekä kehittämään toimintaa parempaan ja yhdenvertaisempaan suuntaan.
Yhdenvertaisuus
Yhdenvertaisuudesta on Suomessa määrätty yhdenvertaisuuslailla. Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan, iästään, etnisestä tai kansallisesta alkuperästään, kansalaisuudestaan, kielestään, uskonnostaan ja vakaumuksestaan, mielipiteestään, vammastaan, terveydentilastaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai muusta henkilöön liittyvästä syystä.
Yhdenvertaisuus on yksi kerhon toimintaa ohjaavista arvoista ja sen toteutuminen on kaikkien vastuulla. Kaikki kohdataan yksilöinä ja jokaisella on oikeus osallistua kerhon toimintaan omana itsenään.
Tapahtumat ja esteettömyys
Kerho järjestää monenlaisia tapahtumia ja matkoja. Näiden tarkoituksena on muun muassa tarjota jäsenistölle mahdollisuuksia uusiin lajeihin tutustumiseen ja erilaisten urheilulajien harrastamiseen muiden opiskelijoiden kanssa, sekä tutustuttaa myös kerhon ulkopuolisia sen toimintaan. Kerhon tapahtumat ovat kaikille jäsenille avoimia. Mikäli tapahtuman osallistujien määrää joudutaan rajoittamaan, tehdään se niin, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet päästä mukaan. Näissä tilanteissa osallistujat voidaan valita esimerkiksi ilmoittautumisjärjestyksessä tai arpomalla. Valintaperusteet tulee kuitenkin määrittää ja ilmoittaa etukäteen. Kerho pyrkii pitämään tapahtumiinsa osallistumisen kohtuullisen hintaisena ja mahdollisuuksien mukaan ilmaisena. Kerho pyrkii pitämään tapahtumien hinnat kohtuullisina ja järjestämään tapahtumia eri hintaluokissa, jotta toiminta pysyy kaikille saavutettavissa.
Mikäli tapahtumassa on ruokatarjoilua, otetaan erityisruokavaliot huomioon. Erityisruokavaliota noudattaville tarjotaan yhtä hyvät tarjoilut kuin muillekin osallistujille. Tapahtumiin osallistuminen ei koskaan edellytä alkoholin käyttöä eikä siihen painosteta. Myös alkoholittomat vaihtoehdot ovat yhtä hyviä kuin alkoholilliset. Jokainen osallistuja tekee itse valintansa alkoholin käytöstä eikä muilla osallistujilla ole oikeutta kommentoida sitä. Tapahtumissa ja kerhon järjestämillä matkoilla ei ole myöskään sallittua kommentoida muita esimerkiksi pukeutumiseen, ulkonäköön tai muihin henkilökohtaisiin asioihin ja valintoihin perustuen.
Kerho pyrkii järjestämään toimintansa ja tapahtumat mahdollisuuksien mukaan esteettömissä tiloissa. Jokaisella kerhon jäsenellä on yhtäläinen oikeus osallistua kerhon toimintaan ja tapahtumiin fyysisistä ominaisuuksista tai muista esteistä riippumatta. Yliopistolain (558/2009, 37 a §) ja yhdenvertaisuuslain (1325/2014, 15 §) mukaan opiskelijoilla on oikeus kohtuullisiin mukautuksiin, jotta opiskelu tai palveluiden saanti ei esty terveydentilan tai toimintakyvyn takia. Kohtuullisia mukautuksia arvioitaessa otetaan huomioon ihmisten tarpeiden lisäksi tapahtuman järjestäjän inhimilliset ja taloudelliset resurssit, toiminnan luonne ja laajuus sekä mukautusten arvioidut kustannukset (Yhdenvertaisuuslaki 1325/2014, 15 §). Kerho pyrkii aktiivisesti edistämään näiden pykälien toteutumista omassa toiminnassaan. Tapahtumiin ja matkoille ilmoittautuessa osallistujan on mahdollisuus kertoa erityistoiveistaan ja -tarpeistaan, kuten henkilökohtaisen avustajan mukaan ottamisesta. Kerhon tulee mahdollisuuksien mukaan pyrkiä toteuttamaan toiveet ja erityisjärjestelyt mahdollistaakseen kyseisen henkilön osallistuminen tapahtumaan.
Läpinäkyvyys ja viestintä
Kerhon toiminnasta, tapahtumista, sekä muista ilmoitusluontoisista asioista viestitään kaikille jäsenille tasapuolisesti. Viestinnän tavoitteena on saada tietoa välitettyä koko jäsenistölle, sekä tuoda kerhoa ja sen toimintaa myös uusien opiskelijoiden tietoon koko korkeakoulu yhteisön laajuisesti. Kerhon viestintä on saavutettavaa ja monikanavaista niin, ettei jonkin kanavan käyttämättömyys estä viestinnän kulkua.
Viestintään käytetään ensisijaisesti kerhon sähköpostilistaa. Tämän lisäksi viestitään kaikissa kerhon virallisissa informaatiokanavissa, joihin kaikilla jäsenillä on pääsy. Julkisesti viestitään sekä suomeksi että englanniksi.
Kerhon toiminnassa pyritään läpinäkyvyyteen ja avoimuuteen. Kerhon yleiskokoukset ovat avoimia koko jäsenistölle. Yleiskokousten pöytäkirjat ovat kaikille kerhon jäsenille saatavilla kerhon nettisivuilla.
Hallituksen kokoukset ja niiden pöytäkirjat ovat salattuja. Jäsenellä on oikeus pyytää ote pöytäkirjasta, jos kokouksessa on käsitelty häntä koskevaa asiaa.
Kerhon hallitus vastaanottaa palautetta sähköpostilla osoitteeseen hallitus[at]tthp.fi. Jokainen saatu palaute käsitellään seuraavassa hallituksen kokouksessa. Hallituksen päätöksellä palautteeseen reagoidaan hallituksen katsomalla tavalla.
Häirintä, kiusaaminen ja syrjintä
Kerho ei hyväksy häirintää, syrjintää, kiusaamista, rasismia tai muuta epäasiallista kohtelua missään muodossa ja kaikkiin esille tuotuihin tapauksiin puututaan.
Häirinnällä tarkoitetaan epäasiallista ja huonoa kohtelua. Häirintää on mm. käytös, jota olosuhteet huomioon ottaen voidaan pitää henkilön arvon ja koskemattomuuden tarkoituksellisena tai tosiasiallisena loukkaamisena siten, että luodaan uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai hyökkäävä ilmapiiri.
Syrjintä tarkoittaa henkilön tai ihmisryhmän kohtelemista ilman hyväksyttävää syytä eri tavoin kuin toisia samassa asemassa olevia rodun, kansallisen tai etnisen alkuperän, ihonvärin, kielen, sukupuolen, sukupuoli-identiteetin, iän, seksuaalisen suuntautumisen, terveydentilan, uskonnon, mielipiteen, tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen.
Kerhon toiminnassa vältetään sukupuolistereotypioita ja ketään ei syrjitä sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen takia. Kenenkään henkilökohtaisia tuntemuksia syrjinnästä, häirinnästä tai muusta asiattomasta kohtelusta ei kyseenalaisteta, sillä jokainen kokee asiat omalla tavallaan. Jokaisella tulee olla samanlaiset mahdollisuudet osallistua kerhon toimintaan ja tapahtumiin.
Käytännön toimenpiteet yhdenvertaisuuden edistämiseksi kerhon toiminnassa
- Yhdenvertaisuussäännöt ovat osa kerhon hallituksen perehdytystä. Koska sääntöjen noudattaminen ja valvominen ovat jokaisen vastuulla, tulee jokaiselle uudelle hallituksen jäsenelle esitellä säännöt ja varmistaa että hän on ymmärtänyt ja sitoutuu noudattamaan niitä omassa toiminnassaan.
- Vuosittain toteutetaan jäsenistölle suunnattu yhdenvertaisuuskysely, jonka tarkoituksena on kartoittaa jäsenten kokemuksia yhdenvertaisuudesta kerhon toiminnassa. Kyselyn vastaukset käsitellään luottamuksellisesti hallituksen toimesta ja toimintaa kehitetään esille tulleiden huomioiden ja palautteen perusteella.
- Kerhon viestintä toteutetaan sekä suomeksi, että englanniksi. Kerho viestii toiminnastaan avoimesti ja saavutettavasti.
- Tapahtumien ja matkojen, sekä muussa kerhon toiminnan suunnittelussa huomioidaan esteettömyys ja tapahtumista pyritään aktiivisesti tekemään kaikille saavutettavia.
- Yhdenvertaisuussäännöt ovat julkisesti nähtävillä ja kaikkien luettavissa kerhon nettisivuilla osoitteessa www.tthp.fi.
Häirintätapauksessa toimiminen
Jos koet itse häirintää:
- Kenenkään ei tarvitse tai kuulu sietää mitään häirintää, syrjintää tai kiusaamista.
- Ilmaise häiritsijälle selvästi ja yksiselitteisesti, ettet pidä hänen sinuun kohdistamastaan toiminnasta.
- Jos et voi tai uskalla mennä puhumaan häiritsijälle itse, voit pyytää avuksesi ystävän tai kerhon hallituksen jäsenen.
- Jatkuvan häirinnän tapauksissa ota ylös kaikki häirinnän tapahtumapaikat ja -ajat, sekä se, ketkä ovat olleet läsnä tätä häirintää todistamassa.
- Pidä tallessa myös muut todisteet häirinnästä, kuten teksti- tai sähköpostiviestit. Näin autat asian jatkokäsittelyä.
- Ota yhteys Treyn tai Tamkon häirintäyhdyshenkilöihin, jotka auttavat sinua selvittämään tapausta täysin luottamuksellisesti. Voit myös täyttää Treyn häirintäilmoituslomakkeen, joka on halutessasi täytettävissä anonyymisti. Myös tapahtumasta tiedon saanut hallituksen jäsen tai muu henkilö kohtelee asiaa luottamuksellisesti. Yhteydenottoon ei välttämättä vaadita mitään vakavaa, pelkkä huoli tai pohdinta on riittävä syy.
- Häiritsevästi käyttäytyvä henkilö voidaan tarvittaessa poistaa tilaisuudesta. Rikoksen tapahtuessa asiasta voidaan tehdä myös rikosilmoitus.
Jos huomaat häirintää:
- Mene väliin ja puutu tilanteeseen, jos mahdollista. Puuttuminen voi tarkoittaa esimerkiksi puheenaiheen vaihtamista tai epäsopivasta käytöksestä huomauttamista. Huomauttaminen epäasiallisesta käytöksestä on hyvä tehdä yksityisesti, ei julkisesti.
- Tilanteen kokijalta voi kysyä, haluaako hän tilanteeseen puututtavan. Älä pahenna tilannetta esimerkiksi nauramalla tai kyseenalaistamalla tapahtunutta tai henkilöiden tuntemuksia.
- Tilanteen vaatiessa tai pitkittyessä kerro tapahtuman järjestäjille asiasta. Kerhon tapahtumissa sopiva taho on esimerkiksi hallituksen jäsen. Heillä on tieto, miten tilanteessa pitää toimia.
- Jatkuvan häirinnän tapauksissa ota ylös kaikki häirinnän tapahtumapaikat ja -ajat, sekä se, ketkä ovat olleet läsnä tätä häirintää todistamassa. - Pidä tallessa myös muut todisteet häirinnästä, kuten teksti- tai sähköpostiviestit. Näin autat asian jatkokäsittelyä.
- Jos haluat käsitellä tilannetta lisää, se hoidetaan yhdessä Treyn tai Tamkon häirintäyhdyshenkilöiden kanssa. Tällä varmistetaan asian hoitaminen asiantuntevasti ja luottamuksellisesti. Tapahtumasta tiedon saanut hallituksen jäsen tai muu henkilö kohtelee asiaa luottamuksellisesti. Yhteydenottoon ei välttämättä vaadita mitään vakavaa, pelkkä huoli tai pohdinta on riittävä syy.
- Häiritsevästi käyttäytyvä henkilö voidaan tarvittaessa poistaa tilaisuudesta. Rikoksen tapahtuessa asiasta voidaan tehdä myös rikosilmoitus.
Jos sinulle tullaan kertomaan häirinnästä (hallitus ja toimihenkilöt):
- Järjestäjien antama apu häirintätilanteissa on aina vain ns. ensiaputyyppistä, esimerkiksi käytöksestä huomauttamista tai tapahtumasta poistamista. Kerholla ei ole tarvittavaa asiantuntemusta asian jatkokäsittelyyn, vaan se annetaan aina Treyn tai Tamkon häirintäyhdyshenkilöiden hoidettavaksi.
- Huomauttaminen epäasiallisesta käytöksestä on hyvä tehdä yksityisesti, ei julkisesti. Puuttuja voi esimerkiksi pyytää häiritsevästi käyttäytynyttä henkilöä hetkeksi juttelemaan sivuun kahden kesken.
- Mene tilanteeseen rauhallisesti ja puolueettomasti. Älä syyllistä tai provosoi ketään tai kyseenalaista henkilöiden tuntemuksia.
- Jos tuntuu, että et osaa hoitaa tilannetta yksin, pyydä apua.
- Epäillylle tekijälle voi huomauttaa tapahtumasta ja todeta, ettei käytös ole ollut sopivaa.
- Tapahtuneeseen on mahdollista myös palata myöhemmin, mikäli asian selvittäminen ei ole mahdollista välittömästi.
- Häiritsevästi käyttäytynyt henkilö voidaan tarvittaessa poistaa tapahtumasta. Rikoksen tapahtuessa asiasta voidaan tehdä myös rikosilmoitus.
- Viime kädessä kerhon hallitus ja toimihenkilöt eivät ole lainvalvojia. Mikäli häiritsevä henkilö jatkaa toimintaansa, ei suostu lähtemään ja/tai käyttäytyy uhkaavasti, voidaan paikalle kutsua poliisi.
- Neuvo tapahtumasta kertoneelle tai häirintää kokeneelle, että hän voi ottaa milloin tahansa yhteyttä Treyn tai Tamkon häirintäyhdyshenkilöihin. Yhteyttä voi ottaa kaikissa tilanteissa. Mihinkään toimenpiteisiin ei ryhdytä ilman yhteydenottajan toivetta.
- Mikäli koetaan aiheelliseksi, hallitus voi käsitellä kokouksessaan tilanteeseen liittyen kerhon sääntöjen mukaisia kurinpidollisia toimia. Tapaukset käsitellään mahdollisimman luottamuksellisesti.
- Häirintätilanteista tiedon saaneet hallituksen jäsenet tai muut henkilöt kohtelevat asioita aina täysin luottamuksellisesti!
Häirintään liittyvissä asioissa voit olla myös yhteydessä seuraaviin tahoihin:
Treyn häirintäyhdyshenkilöt – hairinta@trey.fi
hairintanainen@trey.fi
hairintamies@trey.fi
Tamkon häirintäyhdyshenkilöt – hairintayhdyshenkilot@tamko.fi
Equality
General/Foreword
These equality rules have been created to define and guide the equality of the activities of the Tampereen Teekkarien Hiihto- ja Purjehdusseura ry association (later “club”). The purpose of the rules is to ensure that everyone feels welcome to join the club and its activities and that everyone is treated equally. The purpose of the equality rules is not to blame anyone or restrict the activities of the club, but to promote the club's practices in general, to prevent problems and discrimination, and to develop activities in a better and more equal way.
Equality
Equality is regulated in Finland by the Equality Act.
Equality means that all people are equal, regardless of their gender, age, ethnic or national origin, nationality, language, religion or belief, opinion, disability, state of health, sexual orientation, or any other personal reason.
Equality is one of the guiding values of the club and it is everyone's responsibility to make it happen. Everyone is encountered as an individual and everyone has the right to participate in the activities of the club as their own.
Events and accessibility
The club organizes a wide range of events and trips. The purpose of these is, among other things, to provide the members with opportunities to get acquainted with new sports and play various sports with other students, as well as to acquaint non-members with its activities. Club events are open to all members. If the number of participants in an event has to be limited, it will be done so that everyone has equal opportunities to participate. In these situations, participants can be selected, for example, in the order of registration or by drawing lots. However, the selection criteria must be defined and announced in advance. The club strives to keep participation in its events reasonably priced and, where possible, free. The club strives to keep event prices reasonable and to organize events in different price ranges to keep activities accessible to everyone.
If the event includes food service, special diets will be considered. Those who follow a special diet are offered as good food as other participants. Participation in the events never requires the use or pressure of alcohol. Non-alcoholic options are just as good as alcoholic ones. Each participant makes their own choice about the use of alcohol and other participants have no right to comment on it. It is also not allowed to comment on others at events and trips organized by the club, for example based on dress, appearance or other personal matters and choices.
The club strives to organize its activities and events in accessible spaces where possible. Every member of the club has an equal right to participate in the activities and events of the club, regardless of physical characteristics or other obstacles. The University Act (558/2009, section 37 a) and the Equality Act (1325/2014, section 15), students have the right to reasonable accommodation so that study or access to services is not impeded due to a medical condition or disability. In addition to people's needs, the assessment of reasonable adjustments takes into account the human and financial resources of the event organizer, the nature and extent of the activities and the estimated costs of the adjustments (Section 15 of the Equality Act 1325/2014). The club actively seeks to promote the implementation of these sections in its own activities. When registering for events and trips, the participant has the opportunity to talk about their special wishes and needs, such as the involvement of a personal assistant. Whenever possible, the club should endeavour to implement wishes and special arrangements to enable that person to participate in the event.
Transparency and communication
The club’s happenings, activities, and other informative announcements will be informed all the members equally. The object with communication is get the information is to communicate to every member and bring attention of the club to new students in the whole university complex. The club’s communication is accessible and multichannel so that not being a user of a certain platform isn’t an obstacle.
The main form of communication is the club’s email list. As well all the messages will be sent on the club’s all other official information channels to which all members have access to. Publicly the messages will be in Finnish as well as in English.
The club’s operations will try to be transparent and open. The club’s general meetings are always open to every member. The general meetings records are available to all the members at the club’s website.
The boards meetings and records are private. The members have the right to ask for an extract from the record if in the meeting there has been a discussion about them.
The club’s board can receive feedback by emailing to hallitus[at]tthp.fi. Every feedback fill be addressed in the next board meeting. With the board’s decision the feedback will be revised and reacted to according to with the boards view of it.
Harassment, bullying and discrimination
The club does not tolerate harassment, bullying, discrimination, racism, or any kind of inappropriate behaviour in any form and to every account will be intervened.
Harassment means inappropriate conduct behaviour. This can take form in bullying, belittling, or ignoring, intimidation or isolation. In general, harassment includes the creation of an intimidating, hostile, degrading, humiliating or offensive atmosphere.
Discrimination means that a person or group is treated differently without a proper reason. These reasons can be such as race, national or ethnic origin, colour of skin, language, gender, age, sexual orientation, health condition, religion, opinion, or any other related reason to a person. Discrimination is prohibited regardless of whether it is based on a fact or assumption concerning the person him/herself or someone else.
In the club’s activities the club will avert gender stereotypes, and nobody will be discriminated because of one’s gender or sexual orientation. No one’s personal feelings about discrimination, harassment, or other inappropriate treatment are questioned, as everyone experiences things in their own way. Everyone shall have the same opportunity to participate to the club’s activities and events.
Practical measures to promote equality in the club's activities
The equality plan is part of the induction to the club’s board. As it is everyone's responsibility to comply with and monitor the rules, each new member of the board must be introduced to the rules and ensure that they understand and commit to complying with them in their own activities.
An equality survey for members is conducted annually, the purpose of which is to map the members experiences of equality in the club's activities. The responses to the survey will be treated confidentially by the board, and operations will be developed based on the observations and feedback that has come to light.
The club's communication is broadcasted in both Finnish and English. The club communicates its activities openly and reachable.
Accessibility is considered in the planning of events and trips, as well as in other activities of the club, and active efforts are made to make events accessible to everyone.
The equality rules are publicly available and can be read by everyone on the club's official website at www.tthp.fi.
If you are a target of harassment
- No one needs to or should tolerate any harassment, discrimination or bullying.
- Make it clear and unambiguous to the harasser that you do not like the action he or she is taking against you.
- If you can't or dare to go talk to the harasser yourself, you can ask a friend or club board member for help.
- In cases of continuous harassment, record all the locations and times of the harassment and who was present to witness the harassment.
- Keep other evidence of harassment, such as text or email messages. This will help you to proceed.
- Contact Trey or Tamko's harassment officers to help you resolve the matter in complete confidence. You can also fill out Trey’s harassment report form, which you can fill out anonymously if you wish. A board member or other person who receives information about an incident will also treat the matter confidentially. Contact does not necessarily require any serious, mere concern or reflection is sufficient.
- If necessary, a person behaving in a disruptive manner may be removed from the event. In the event of a crime, a criminal report can also be made.
If you notice harassment
- Intervene if possible. Intervening can mean, for example, changing the topic of speech or pointing out inappropriate behaviour. It is a good idea to point out inappropriate behaviour in private, not in public.
- The person experiencing the harassment can be asked if he or she wants to intervene in the situation. Do not make the situation worse, for example, by laughing or questioning what has happened or people’s feelings.
- If the situation so requires or prolongs, tell the event organizers. In a club’s event a suitable person is, for example, a member of the board. They have information on how to act in a situation.
- In cases of continuous harassment, record all the locations and times of the harassment and who was present to witness the harassment.
- Keep other evidence of harassment, such as text or email messages. This will help you to proceed.
- If you want to handle the situation further, it will be handled together with Trey’s or Tamko’s harassment liaison officers. This will ensure that the matter is handled expertly and confidentially. A member of the Board of Directors or another person who received information about the incident will treat the matter confidentially. Contact does not necessarily require anything serious, mere concern or reflection is sufficient.
- If necessary, a person behaving in a disruptive manner may be removed from the event. In the event of a crime, a criminal report can also be made.
If you are being informed of harassment (board and officials)
- The help provided by the organizers in harassment situations is always only the so-called. type of first aid, such as disabling or removing an incident. The club does not have the necessary expertise to handle the matter further, but it is always given to Trey’s or Tamko’s harassment contact persons
- It is good to point out inappropriate behaviour in private, not in public. For example, an interfering person may ask a person who has behaved disturbingly to talk to each other for a moment.
- Go calmly and impartially. Do not guilty or provoke anyone or question the feelings of individuals.
- If you feel that you cannot handle the situation alone, ask for help.
- The suspect can be reminded of the incident and found to have behaved inappropriately.
- It is also possible to return to what happened later if it is not possible to clarify the matter immediately.
- If necessary, the person who behaved disturbingly can be removed from the event. In the event of a crime, a criminal report can also be made.
- Ultimately, the club's board and officials are not law enforcement. If the harassing person continues to act, refuses to leave and / or behaves threateningly, the police may be called to the scene.
- Advise those who have reported the incident or experienced harassment that they can contact Trey’s or Tamko's harassment contact persons at any time. Contact can be done in all situations. No action will be taken without the contact's request.
- If deemed appropriate, the board may discuss disciplinary actions in accordance with the club's rules in connection with the situation. Cases will be dealt with as far as possible confidentially.
- Board members or other persons who become aware of harassment situations always treat things completely confidentially!
You can also contact the following in matters related to harassment:
TREY
harassment@trey.fi
harassmentwoman@trey.fi
harassmentman@trey.fi
Harassment can also be reported via TREY’s harassment reporting form
Tamko
harassment@tamko.fi